Hva er akupunktur?

Akupunktur er en 5000 år gammel kinesisk behandlingsform som gjennom både lang erfaring og moderne medisinsk forsking har vist seg å være en trygg og effektiv behandlingsmetode.

Akupunktur er en av behandlingsmetodene innen tradisjonell kinesisk medisin. (TCM). Ordet akupunktur kommer (fra latin acus, ‘nål’, og punctio, ‘stikk’ (det vil si ‘nål varme’).  Det finnes ca. 400 forskjellige akupunkturpunkter på hver kroppshalvdel.

Metoden består i å sette tynne akupunkturnåler inn i bestemte punkter på kroppen  for å påvirke kroppens energi (qi) og på den måten kurere sykdom og frembringe helse. (Wikipedia, mai 2019)


Øreakupunktur

Øreakupunktur brukes som en forsterkende faktor, eller som en behandlingsform alene.

 • tradisjonell nålebehandling
 • bruk av laser og elektrisk stimulering
 • bruk av moxa- varmebehandling av akupunkturpunkter
 • cupping- vakumbehandlig av akupunkturpunkter og hudområder

Hvordan foregår akupunkturbehandlingen?

Akupunktøren vil først gjøre en undersøkelse av pasienten gjennom en konsultasjon. Den består av detaljert utspørring om plager og generell allmenntilstand, og evt. pulsdiagnose og tungediagnose: info om energibalansen i kroppens organer/områder i kroppen.

Ut fra dette stiller akupunktøren en diagnose, og bestemmer så hva som skal gjøres av behandling. Det kan være å stimulere nålene på bestemte måter for å styrke dersom det er lite energi (f.eks. ved generell slapphet og uopplagthet), og dempe hvis det er sykdomsfremkallende faktorer (f.eks. ved bihulebetennelse), eller dersom det er smerter.

Akupunktøren velger deretter ut punkter som passer for deg, og setter vanligvis mellom 2 og 14 nåler per behandling.

I akupunkturbehandlingen brukes nåler som stikkes inn i spesielle akupunkturpunkter som finnes spredt over hele kroppsoverflaten. Det er ca. 400 forskjellige akupunkturpunkter på hver kroppshalvdel. Akupunkturnålene føres inn til riktig dybde og innstikksretning og står inne ca. 20 minutter.

I behandlingen brukes nåler som er meget tynne, 0,2-0,3 mm i diameter, det oppstår derfor sjelden smerter når nålene settes. Nålene blir vanligvis stående urørt, men de kan også manipuleres med fingrene, varmes opp eller stimuleres elektrisk, avhengig av hvilke effekter man ønsker å oppnå.

En behandling hos en akupunktør tar vanligvis mellom 20 og 40 minutter, avhengig av alder og av hva du behandles for. Antall behandlinger kan variere, 2 til 6 ved akutte plager og mer enn 10 ved kroniske plager.

Noen velger å benytte akupunktur for å styrke immunforsvaret sitt, mens andre, med f.eks. kroniske plager velger kontinuerlige vedlikeholdsbehandlinger.

Vanligvis behandler man 1 til 2 ganger pr. uke, men i noen tilfeller sjeldnere, særlig hvis det dreier seg om vedlikehold.

Gjør akupunktur vondt?

Det oppstår sjelden smerter når nålene settes. De fleste kjenner et lite stikk idet nålen settes inn. Andre kjenner ingenting. Det gjør ikke vondt etter at nålen er satt på plass.

Noen blir søvnige eller trette etter akupunkturbehandling, andre føler seg behagelig avslappet, og enkelte har ingen spesielle fornemmelser etter behandling.

Pasienten kan i enkelte tilfeller få et lite blått merke der hvor nålen har stått som følge av små blødninger i området. Denne blødningen stoppes med en bomullsdott i løpet av noen sekunder.

Kan akupunkturbehandling være farlig?

Akupunktur er en trygg behandlingsform når man går til en godt kvalifisert akupunktør. Eline er medlem av Akupunkturforeningen (MAF) og har 19-års erfaring som akupunktør.

mm

Hva kan behandles?

I de senere årene har akupunkturforskningen økt i omfang og kvalitet, og kan dokumentere effekt på flere ulike lidelser.

 I vesten er akupunktur mest kjent for sin smertedempende effekt, avstressende effekt, immunstyrkende effekt. WHO (Verdens helseorganisasjon) anerkjenner akupunktur som effektiv metode for mer enn 40 forskjellige tilstander. følgende tilstander er blant de vanligste som blir behandlet med akupunktur:

Andre plager enn overnevnte kan også behandles.

Man er ikke avhengig av en vestlig diagnose for å kunne bli hjulpet av metoder som akupunktur og homeopati.

 • Smertetilstander
 • Muskler- og leddplager
 • Akutte og kroniske rygg- og nakkeplager
 • Migrene og spenningshodepine
 • Svimmelhet
 • Menstruasjons- og klimakterieplager
 • Hyppige forkjølelser, bihulebetennelser, nesetetthet
 • Allergier, astmaplager, matintoleranse
 • Fordøyelsesplager
 • Urinveisinfeksjoner
 • Plager under graviditet, svangerskapskvalme,
 • Fødselsforbedrende behandling (modningsakupunktur).
 • Barnløshet
 • Depresjoner, angst,
 • Søvnforstyrrelser
 • Hudplager, bla. eksem, psoriasis
 • Kolikk
 • Utmattelse, tretthet, dårlig energi

Kosmetisk Akupunktur, Facial Enhancement Acupuncture (FEA)

Hva er Kosmetisk Akupunktur?

Det er en fantastisk måte å jobbe med fine linjer, rynker og arr uten å tilføre noe inn i huden.

Tynne nåler brukes for å påvirke og optimalisere blod-gjennomstrømning og elastisitet til hudpartier som begynner å vise furer og andre mindre hyggelige tegn til aldring.

lunds2

«Skjønnhet kommer innenfra»

Et ordtak som du sikkert kjenner til, og behandlingen kombineres derfor alltid med klassisk/medisinsk akupunktur.

Akupunktøren fokuserer ikke bare på det ytre, men også hvordan det står til med hele deg. Hvordan du har det med deg selv, synes ofte på utsiden.

Det er ikke uvanlig at man har f.eks. søvnproblemer, fordøyelsesplager eller stresslidelser. Dette kan føre til at man ikke bare føler seg sliten, men også ser sliten ut. Det sies at hudhelsen henger sammen med evnen til å takle stress og at det er vanlig å få mer uren hud med høye nivåer av stresshormoner i kroppen.

Behandlingen går derfor på å forsøke å redusere stressnivået, fremme god helse, samtidig som nåler settes lokalt i ansiktshuden som skal gi en bedre sirkulasjon i hud og muskulatur lokalt, og friske opp hudens struktur som gir bedre glød i ansiktet.

Behandlingen

Vi starter med klassisk akupunktur, det vil si akupunktur i kroppen for å rette opp ubalanser som kan stå bak tidlige aldringstegn i huden. Så går vi videre til ansiktspleie: tynne, spesialiserte nåler plasseres i de aktuelle områdene og får virke i 20-30 minutter.

Huden viser ganske fort en fantastisk glød

«Kosmetisk akupunktur er et utmerket alternativ hvis du ikke vil ha Botox eller andre produkter».

Nålene kan brukes blant annet i forbindelse med:
 • tunge øyelokk
 • kviser, arr og uren hud
 • poser under øynene
 • fine linjer og rynker

Hvor mange behandlinger?

Det anbefales ukentlig behandling i ca. 10-12 behandlinger, men flere kan oppnå respons med færre behandlinger, alt etter hva man skal jobbe med. 

Hvem kan ikke behandles?

Generelt frarådes å behandle personer som har implantater i ansiktet eller som har fått injeksjoner av botox eller restylane i løpet av de tre siste mnd. Det er heller ikke gunstig å behandle dersom man har åpne sår eller svært irritert hud i ansiktet.

Personer som bruker blodfortynnende medisiner som Albyl E, Marevan, Plavix eller har hatt en langvarig bruk av kortison er heller ikke egnet ved kosmetisk akupunktur, siden det kan oppstå større blødninger i underhuden.